Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (ΕΠΑΛ, 2019)

ΑΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Εισαγωγικό Σημείωμα

Ο ΑΚαμύ το 1957 κερδίζει το βραβείο Νόμπελ ΛογοτεχνίαςΣτην ομιλία του στην Ακαδημία της Σουηδίας αναφέρεται στην Τέχνη και στον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη.

[...] Προσωπικάμου είναι αδύνατον να ζήσω χωρίς την τέχνη μουΑλλά ουδέποτε την έβαλα πάνω απ’ όλαΑντιθέτωςμου είναι απαραίτητη γιατί συνυπάρχει με τον καθένα και μου επιτρέπει να ζωέτσι όπως είμαιστο ίδιο επίπεδο με όλουςΗ τέχνη δεν είναι για μένα μια απόλαυση μοναχικήΕίναι ένα μέσο για να αγγίζω τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων,προσφέροντάς τους μια προνομιακή εικόνα για τους κοινούς πόνους και τις χαρέςΕξαναγκάζειλοιπόντον καλλιτέχνη να μην απομονωθεί και του επιβάλλει την πιο ταπεινή και οικουμενική αλήθειαΚαι αυτός που συχνά επιλέγει τη μοίρα του καλλιτέχνη επειδή αισθάνεται διαφορετικόςπολύ γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι δεν θα τονώσει την τέχνη και τη διαφορετικότητά του παρά μόνον αποδεχόμενος την ομοιότητά του με όλο τον κόσμο.
Ο καλλιτέχνης διαπλάθεται μέσα σ’ ένα αδιάκοπο πηγαινέλα από το εγώ του στους άλλουςστο μεταίχμιομεταξύ της αναγκαίας γι’ αυτόν ομορφιάς και της κοινότητας από την οποία αδυνατεί να αποσπαστείΓι’ αυτό τον λόγο οι αληθινοί καλλιτέχνες δεν περιφρονούν τίποτε και υποχρεώνουν εαυτούς να κατανοούν αντί να κρίνουνΚι αν πρέπει να πάρουν το μέρος κάποιου σε αυτόν τον κόσμοδεν μπορούν παρά να ταχθούν υπέρ μιας κοινωνίας όπουσύμφωνα με την ιστορική ρήση του Νίτσε2, δεν θα κυριαρχεί πλέον ο κριτής αλλά ο δημιουργόςείτε είναι εργάτης είτε διανοούμενος.

[...] Ο καλλιτέχνης μπορεί να ξαναβρεί το αίσθημα μιας ζωντανής κοινωνίας που θα τον δικαιώσει με μόνη προϋπόθεση να αποδεχτείόσο του είναι δυνατόντη διπλή υποχρέωση που προσδίδει αξία στο έργο τουνα ταχθεί στην υπηρεσία της αλήθειας και της ελευθερίαςΕφόσονπροορισμός του είναι να συνενώσει τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό ανθρώπωναδυνατεί να συμβιβαστεί με το ψεύδος και τη δουλεία πουόπου βασιλεύουν,πολλαπλασιάζουν τη μοναξιάΌποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας αναπηρίεςτο μεγαλείο της δουλειάς μας θα ριζώσει μόνο αν αναλάβουμε μια δέσμευση διττή3, που δύσκολα τηρείταιτην άρνηση του ψεύδους για ό,τι γνωρίζουμε και την αντίσταση στην καταπίεση.
(Αλμπέρ ΚαμύΟΚαλλιτέχνης καιη Εποχή τουΟμιλίες στη Σουηδία», εκδΚαστανιώτης,Αθήνα, 2011, απόσπασμασελ. 26-28, διασκευή)
μεταίχμιοτο διαχωριστικό σημείο ανάμεσα σε δύο αντίθετες καταστάσεις
ΝίτσεΓερμανός φιλόσοφος
3 διττήδιπλή

∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1η δραστηριότητα
Α1. «Προσωπικά ... είτε διανοούμενος»: Παρουσιάστε περιληπτικά στην τάξη σας το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αποσπάσματος του κειμένου. (60-80 λέξεις)

Μονάδες 15


2η δραστηριότητα

Α2. αντιθέτωςλοιπόνγι’ αυτό τον λόγοεφόσονΠοιος είναι ο ρόλος της κάθε διαρθρωτικής λέξης/φράσης στη συνοχή του κειμένου;

Μονάδες 4

Α3. Να δώσετε έναν τίτλο στο κείμενο.

Μονάδες 3


Α4. αουδέποτεεπιτρέπειαδυνατείδέσμευσηΝα γράψετε ένα αντώνυμο για κάθε μία από τις παραπάνω λέξεις. (μον. 4)

βπεριφρονούνυποχρέωσηΓια κάθε μία από τις παραπάνω λέξεις του κειμένου να δημιουργήσετε μία πρόταση που θα φανερώνει τη σημασία τους. (μον. 4)

Μονάδες 8


3η δραστηριότητα
Α5Σε μία σύντομη ομιλία σας στη Βουλή των Εφήβων να προτείνετε τρόπους με τους οποίους το σύγχρονο σχολείο θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τέχνης και του πολιτισμού. (200-250 λέξεις)

Μονάδες 20


ΒΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Εισαγωγικό Σημείωμα

Η Alda Merini είναι Ιταλίδα ποιήτρια και το 1996 προτάθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία για το βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία.

[Ένα ποίημα δυο ερμηνείες]
∆εν έχω ανάγκη από χρήματαΈχω ανάγκη από αισθήματα,
από λέξειςαπό λέξεις σοφά διαλεγμένεςαπό λουλούδια που τα λένε σκέψειςαπό ρόδα που τα λένε παρουσίες,
από όνειρα που κατοικούν τα δέντρα,
από τραγούδια που κάνουν τ’ αγάλματα να χορεύουναπό άστρα που ψιθυρίζουν στ’ αυτί των εραστών.
Έχω ανάγκη από ποίηση,
εκείνη τη μαγεία που καίει το βάρος των λέξεων,
που ξυπνά τις συγκινήσεις και φέρνει καινούργια χρώματα.
Alda Merini, ΜετάφρασηΕυαγγελία Πολύμου, https://bibliotheque.gr/article/67424.

∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1η δραστηριότητα
Β1. Σε μία παράγραφο 50–60 λέξεων να καταγράψετε ποιες είναι οι προσδοκίες της ποιήτριαςΤεκμηριώστε την απάντησή σας με στοιχεία του ποιήματος.

Μονάδες 15


2η δραστηριότητα
Β2. αΝα εντοπίσετε και να καταγράψετε τρεις προσωποποιήσεις που υπάρχουν στο ποίημα. (μον. 6) Τι πετυχαίνει με τη χρήση τους η ποιήτρια; (μον. 1)
βΗ φράση «έχω ανάγκη» επαναλαμβάνεται στο ποίημαΝα ερμηνεύσετε τη λειτουργία της επανάληψης ως προς το νόημα του κειμένου. (μον. 8)

Μονάδες 15


3η δραστηριότητα
Β3. Η ποιήτρια δηλώνει ότι έχει ανάγκη την ποίησηΕσείςστη ζωή σαςκατά πόσο έχετε ανάγκη από κάποια μορφή τέχνης (μουσικήζωγραφικήθέατρολογοτεχνία κ.λπ.); Σε ένα κείμενο 100-150 λέξεων να αναπτύξετε την άποψή σας.

Μονάδες 20

Popular Posts / Δημοφιλείς Αναρτήσεις