Σοφοκλή Αντιγόνη, Β΄ Επεισόδιο – Β΄ ΣΚΗΝΗ: Κρέοντας-Αντιγόνη-Χορός (στ. 441-525)

ΚΡΕΟΝΤΑΣ Σε σένα, σε σένα μιλώ, που σκύβεις το κεφάλι σου κάτω, ομολογείς ή αρνείσαι ότι έκανες αυτά;

ΑΝΤΙΓΟΝΗ Και ομολογώ και δεν τ’ αρνούμαι. 

ΚΡ. Εσύ μπορείς να πας όπου θέλεις, εντελώς απαλλαγμένος από τη βαριά κατηγορία (445). Εσύ όμως πες μου, όχι με πολυλογία, αλλά σύντομα, ήξερες ότι είχε διακηρυχθεί να μην κάνει κανείς αυτά; 

ΑΝ. Το ΄ξερα. Πώς ήταν δυνατό να μην το ξέρω; Αφού ήταν γνωστό. 

ΚΡ. Και όμως τόλμησες να παραβείς αυτούς εδώ τους νόμους; 

ΑΝ. Ναι, γιατί δεν ήταν ο Δίας που μου τα διέταξε αυτά (450), ούτε η συγκάτοικος των κάτω θεών η Δικαιοσύνη όρισε τέτοιους νόμους στους ανθρώπους ούτε νόμιζα ότι έχουν τόση δύναμη οι διαταγές σου ώστε τους άγραφους και απαρασάλευτους νόμους των θεών να μπορείς εσύ, αν και είσαι θνητός, να τους ξεπεράσεις (455). Γιατί δεν υπάρχουν σήμερα και χθες αλλά έχουν αιώνια ισχύ και κανείς δεν γνωρίζει από πότε φανερώθηκαν. Αυτούς τους νόμους να παραβιάσω, από φόβο για την αλαζονεία κάποιου θνητού, και να τιμωρηθώ μπροστά στους θεούς εγώ δεν σκόπευα· γιατί ήξερα πολύ καλά πως θα πεθάνω, πώς όχι; (460) ακόμα και αν εσύ δεν το είχες προστάξει. Και αν πρόωρα πεθάνω, αυτό το θεωρώ κέρδος· διότι αν κάποιος ζει μέσα σε πολλές συμφορές, όπως εγώ, πώς αυτός όταν πεθάνει να μην το θεωρεί κέρδος; ΄Ετσι βέβαια να έχω αυτή τη μοίρα (465) καθόλου δεν με λυπεί· αλλά αν ανεχόμουν να μένει άταφο το πτώμα του ομομήτριου αδελφού μου, με κείνα θα λυπόμουν· με αυτά εδώ όμως όχι. Και αν τώρα θεωρείς ότι τυχαίνει να κάνω ανοησίες, μάλλον από έναν ανόητο θεωρούμαι ανόητη. (470) 

ΧΟ. Ο χαρακτήρας της κόρης φαίνεται πως είναι σκληρός από σκληρό πατέρα· δεν ξέρει να υποχωρεί στις συμφορές. 

ΚΡ. Να ξέρεις όμως ότι οι πιο αλύγιστοι χαρακτήρες ταπεινώνονται τις πιο πολλές φορές και τον πιο σκληρό σίδηρο πυρακτωμένο ώστε να γίνει άκαμπτος (475) να σπάει και να ραγίζει τις πιο πολλές φορές θα τον δεις. Και ξέρω ότι με μικρό χαλινάρι τα αγριεμένα άλογα δαμάζονται· διότι δεν επιτρέπεται να υπερηφανεύεται όποιος είναι δούλος των άλλων. Και αυτή ήξερε καλά να αυθαδιάζει, (480) παραβιάζοντας τους ισχύοντες νόμους· και, αφότου έκανε την πράξη, τούτο εδώ είναι δεύτερη αυθάδεια, να καυχιέται και να χλευάζει που το έκανε. Αλήθεια, τώρα εγώ δεν θά ΄μαι άνδρας, αυτή θα είναι άνδρας αν η νίκη της αυτή θα εξακολουθεί να μένει ατιμώρητη. (485) Κι αν είναι κόρη της αδελφής μου ή και η πλησιέστερη από όλους τους συγγενείς μου που προστατεύει το Δίας, αυτή και η αδελφή της δεν θα ξεφύγουν από τον χειρότερο θάνατο· γιατί και κείνη εξ ίσου κατηγορώ ότι σκέφτηκε και σχεδίασε αυτή την ταφή. (490) Φωνάξτε κι αυτήν· γιατί πριν λίγο την είδα μέσα να κάνει σα λυσσασμένη και να μην ελέγχει τα λογικά της. Γιατί η ψυχή αυτών που μηχανεύονται άσχημες πράξεις στο σκοτάδι συνήθως προδίδεται ως ένοχη. Νιώθω μάλιστα μίσος και όταν κάποιος ενώ πιάστηκε πάνω (495) που έκανε το κακό, θέλει έπειτα να ωραιοποιήσει την πράξη του. 

ΑΝ. Θέλεις κάτι χειρότερο ή να με συλλάβεις και να με θανατώσεις; 

ΚΡ. Όχι βέβαια· αν έχω αυτό, έχω τα πάντα. 

ΑΝ. Γιατί λοιπόν αργείς; γιατί κανένα από τα λόγια σου δεν μου είναι ευχάριστο, και μακάρι ποτέ να μην μου είναι, (500) έτσι και τα δικά μου είναι φυσικό να σου είναι δυσάρεστο. Και όμως από πού θα έβρισκα λαμπρότερη δόξα παρά θάβοντας τον ίδιο μου τον αδελφό; Αυτό θα ομολογούσαν όλοι αυτοί ότι τους αρέσει, αν δεν τους έκλεινε το στόμα ο φόβος. (505) Αλλά ο τύραννος εκτός από πολλά άλλα πλεονεκτήματα που έχει μπορεί ακόμη και να κάνει και να λέει ό,τι θέλει. 

ΚΡ. Από αυτούς εδώ τους Θηβαίους μόνο εσύ το βλέπεις αυτό. 

ΑΝ. Το βλέπουν και αυτοί· μπροστά σου όμως κλείνουν το στόμα. 

ΚΡ. Και συ δεν ντρέπεσαι που σκέφτεσαι διαφορετικά από αυτούς εδώ; (510) 

ΑΝ. Μα δεν είναι ντροπή να τιμάς τους αδελφούς σου. 

ΚΡ. Δεν ήταν λοιπόν αδελφός σου και αυτός που πέθανε ακριβώς απέναντι; 

ΑΝ. Αδελφός από τον ίδιο πατέρα και την ίδια μητέρα.

ΚΡ. Πώς λοιπόν προσφέρεις τιμές που είναι ασέβεια για κείνον; 

ΑΝ. Δεν θα συμφωνήσει σε αυτά ο νεκρός. (515) 

ΚΡ.(Θα συμφωνήσει) αν τον τιμάς εξ ίσου με τον ασεβή. 

ΑΝ. (Τον τιμώ), γιατί δεν πέθανε κάποιος δούλος αλλά ο αδελφός μου. 

ΚΡ. Προσπαθώντας όμως να υποτάξει αυτήν εδώ τη χώρα·ενώ ο άλλος προσπαθώντας να την υπερασπιστεί. 

ΑΝ. Όμως ο ΄Αδης επιθυμεί τους νόμους ίδιους για όλους. 

ΚΡ. Μα δεν μπορεί ο καλός να είναι στην ίδια θέση με τον κακό, ώστε να λάβει την ίδια τιμή. (520) 

ΑΝ. Ποιος ξέρει αν στον κάτω κόσμο αυτά θεωρούνται δίκαια. 

ΚΡ. Δεν μπορεί βέβαια ο εχθρός, ούτε κι όταν πεθάνει, να είναι αγαπητός. 

ΑΝ. Δεν γεννήθηκα για να συμμερίζομαι το μίσος αλλά την αγάπη. 

ΚΡ. Όταν πας λοιπόν στον κάτω κόσμο, αν πρέπει να αγαπάς, αγάπα εκείνους· όσο όμως ζω εγώ δεν θα εξουσιάσει γυναίκα. (525)Popular Posts / Δημοφιλείς Αναρτήσεις