Σοφοκλή Αντιγόνη, Α' Επεισόδιο (στ. 280-331)

ΚΡΕΟΝΤΑΣ Πάψε, προτού με γεμίσεις με οργή με τα λόγια σου, μην αποδειχτείς άμυαλος αν και είσαι γέρος. Γιατί δεν υποφέρεσαι όταν λες ότι νοιάζονται οι θεοί για τούτο το νεκρό. Λες να τον έθαβαν τιμώντας τον σαν ευεργέτη τους αυτόν που ήρθε να κάψει τους περίστυλους ναούς τους, τ' αφιερώματά τους (285), να ερημώσει τη γη και να καταλύσει τους νόμους; Ή μήπως βλέπεις οι θεοί να τιμούν τους κακούς; Δεν είναι δυνατό· αλλά από την πρώτη στιγμή της βασιλείας μου κάποιοι που με δυσκολία υπέφεραν τη διαταγή μου σιγομουρμούριζαν εναντίον μου (290) κρυφά, κουνώντας το κεφάλι και δεν έβαζαν υπάκουα τον τράχηλο κάτω από το ζυγό ώστε να πειθαρχήσουν σε μένα. Κάποιοι απ' αυτούς γνωρίζω πολύ καλά ότι τα έκαναν αυτά παρασυρμένοι με χρήματα. Γιατί κανένας θεσμός σαν το χρήμα (295) δεν φύτρωσε μέσα στους ανθρώπους· αυτό και πόλεις κυριεύει, αυτό ξεσπιτώνει τους άνδρες, καθοδηγεί και διαστρέφει τις δίκαιες γνώμες των ανθρώπων ώστε να στρέφονται σε αισχρές πράξεις και δείχνει στους ανθρώπους να κάνουν πανουργίες (300) και κάθε ανόσιο έργο να γνωρίζουν. ΄Οσοι όμως πληρώθηκαν και έκαναν αυτά αργά ή γρήγορα κατάφεραν ώστε να τιμωρηθούν. Αλλά αν τιμώ και σέβομαι τον Δία, γνώριζέ το καλά, με όρκο σου το λέω (305), αν δεν βρείτε και παρουσιάσετε μπροστά στα μάτια μου τον δράστη αυτής της ταφής, δεν θα είναι αρκετός για σας μόνος ο Άδης, πριν ζωντανοί στην κρεμάλα φανερώσετε αυτή την παρανομία για να γνωρίσετε από πού πρέπει να ζητάτε το κέρδος (310) και στο εξής από κει να το αρπάζετε και για να μάθετε ότι δεν πρέπει να αγαπάτε το κέρδος από παντού. Γιατί από τα παράνομα κέρδη τους περισσότερους μπορείς να δεις να καταστρέφονται παρά να έχουν σωθεί.

ΦΥΛΑΚΑΣ Θα μου επιτρέψεις να μιλήσω ή να σηκωθώ να φύγω χωρίς να πω τίποτε; (315)

ΚΡΕΟΝΤΑΣ Δεν το καταλαβαίνεις ότι και τώρα μιλάς ενοχλητικά;

ΦΥΛΑΚΑΣ Στ' αυτιά σου ή στην ψυχή σου ενοχλείσαι; 

ΚΡΕΟΝΤΑΣ Τι λοιπόν εξετάζεις πού βρίσκεται η ενόχλησή μου;

ΦΥΛΑΚΑΣ Ο δράστης σε στενοχωρεί στην ψυχή, ενώ εγώ στα αυτιά

ΚΡΕΟΝΤΑΣ Πόσο φαίνεσαι ότι γεννήθηκες φλύαρος. (320)

ΦΥΛΑΚΑΣ Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν έχω κάνει αυτή την πράξη.

ΚΡΕΟΝΤΑΣ (Την έκανες) και μάλιστα πουλώντας την ψυχή σου για τα χρήματα.

ΦΥΛΑΚΑΣ Αλίμονο! Είναι αλήθεια φοβερό να σχηματίζει εσφαλμένες αντιλήψεις εκείνος που παίρνει αποφάσεις.

ΚΡΕΟΝΤΑΣ Κάνε τον έξυπνο με τη λέξη «δόξα»· αν όμως δεν μου αποκαλύψετε τους δράστες αυτής της ταφής, θα ομολογήσετε (325) ότι τα ανέντιμα κέρδη φέρνουν συμφορές.

ΦΥΛΑΚΑΣ Μακάρι να βρεθεί (ο δράστης) και κάτι περισσότερο· αλλά είτε πιαστεί είτε όχι, γιατί αυτό η τύχη θα το αποφασίσει, με κανέναν τρόπο δεν θα με δείς να ξανάρθω εδώ. Γιατί και τώρα που σώθηκα χωρίς να το περιμένω και να το ελπίζω (330) χρωστάω στους θεούς μεγάλη ευγνωμοσύνη.


Popular Posts / Δημοφιλείς Αναρτήσεις