Ο David Bowie είναιΟ David Bowie είναι
Victoria and Albert Museum (V&A)
23 Μαρτίου – 28 Ιουλίου 2013


ΜΕ ανυπομονησία – όλοι – περιμένουμε ! Τι συμβαίνει όταν σε μία έκθεση συνεργάζονται τρεις κολοσσοί, το V&A, η γνωστή σε όλους μας εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ Gucci και μια από τις μεγαλύτερους εταιρείες στο χώρο του ήχου, η Sennheiser; Η απάντηση απλή είναι μια πολλά υποσχόμενη έκθεση, όπως αυτή Ο David Bowie είναι (David Bowie is).

Σύμφωνα με τους επιμελητές της η έκθεση θα προσφέρει μια ματιά στα πρώτα χρόνια της ζωής του Bowie και στα πρώτα του βήματα προς τη μουσική επιτυχία. Ανατρέχοντας στα μουσικά ακούσματα του νεαρού David Robert Jones (γεννημένος στα 1947 στο Μρίξτον του Λονδίνου), η έκθεση θα προσπαθήσει να δείξει και ποιες ήταν οι καινοτομίες στην τέχνη, στο θέατρο, στην μουσική, στην τεχνολογία, ποιος ήταν ο «δημοφιλή» τρόπος ζωής των νέων αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και, ακριβώς τι και πως τον ενέπνευσε στο μετέπειτα έργο του.  Ακολουθώντας επαγγελματική του καριέρα στη μουσική και στην υποκριτική, απέκτησε επισήμως το ψευδώνυμο David Bowie στα 1965 και ακολούθησαν πολλές αλλαγές στυλ μέχρι την «ωριμότητα» του.  

Η πρώτη ενότητα θα εστιάζει στη πρώτη μεγάλη μουσική επιτυχία του Bowie Space Oddity (1969) και στην «εφεύρεση» του φανταστικού χαρακτήρα, Major Tom, στον οποίο ο τραγουδιστής θα επέστρεφε στο Ashes to Ashes (1980) και στο Hallo Spaceboy (1995). Επιπλέον, βλέπουμε πως η ταινία του Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey ήταν αυτή που επηρέασε τον Bowie και τον οδήγησε στην επιτυχία αυτή καθιερώνοντας τον ως σόλο καλλιτέχνη – τραγουδιστή.

Η έκθεση θα συνεχίζει εξετάζοντας τις δημιουργικές διαδικασίες και κατακτήσεις του καλλιτέχνη από τη συγγραφή των στίχων στην παραγωγή τραγουδιών, στο σχεδιασμό κουστουμιών, σκηνικών και εξώφυλλα δίσκων.  Δουλεύοντας με ήδη γνωστές και επιτυχημένες εικαστικές φόρμες και κινήματα, αυτή η ενότητα αποκαλύπτει τις αναφορές και τις εμπνεύσεις του  Bowie από τον Σουρεαλισμό, το θέατρο του Μπρεχτ, την Αβανγκάρντ, τα μιούζικαλ του West End, τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό, όπως και το γιαπωνέζικο χορόδραμα Kabuki. Στην έκθεση θα βρίσκονται και τα ίδια τα αυθεντικά μουσικά όργανα του τραγουδιστή, φωτογραφίες από τα καμαρίνια και από τις ηχογραφήσεις στο στούντιο, όπως των τραγουδιών Outside (1995) και Hours…’ (1999).

Η έκθεση David Bowie is θα προσπαθήσει ακόμα να χαρτογραφήσει γύρω από τις ζωντανές σκηνικές εμφανίσεις και αφηγήσεις του τραγουδιστή τη δημιουργία των δίσκων και των περιοδειών του. Το 1972 είναι η χρονιά της γέννησης της πιο διάσημης δημιουργίας του, Ziggy Stardust, την ανθρώπινη έκφραση ενός εξωγήινου όντος. Η τολμηρή, για την εποχή, ανδρόγυνη και απόκοσμη εμφάνιση πέρασε άμεσα την ποπ κουλτούρα, σηματοδοτώντας τη αμφισβήτηση των κοινωνικών παραδόσεων και προκαλώντας τον κόσμο να αποκτήσει τη δίκη του προσωπική ταυτότητα.  Στην έκθεση θα βρίσκονται το αυθεντικό πολύχρωμο κοστούμι για την πιλοτική εμφάνιση του Starman στο Top of the Pops τον Ιούλιου του 1972, όπως και τα κουστούμια ειδικά σχεδιασμένα για τους «χαρακτήρες»  Aladdin Sane και The Thin White Duke. Τα κουστούμια από το The 1980 Floor Show (1973), τα εξώφυλλο των The Man Who Sold the World (1970) και Hunky Dory (1971) θα παρουσιάζονται μαζί με αποκόμματα από τον τύπο της εποχής και θα τονίζουν τις ρευστές στιλιστικές μεταμορφώσεις του Bowie και την επιρροή του στην κοινωνική κινητικότητα και την « απελευθέρωση » των ομοφυλόφιλων.

Η τελευταία ενότητα θα «δοξάζει» τον David Bowie ως πρωτοπόρο περφόρμερ τόσο επί σκηνής όσο στο σινεμά. Σε έναν χώρο ειδικά σχεδιασμένο θα προβάλλονται τα πιο φιλόδοξα και δημοφιλή βίντεο του, περιλαμβάνοντας τα DJ (1979) και The Hearts Filthy Lesson (1995), όπως ανέκδοτο υλικό από  γυρίσματα βίντεο-κλιπ του και άλλα πολλά που θα απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης από κοντά… Η συνέχεια επί σκηνής και οθόνης… στο  Victoria and Albert Museum του Λονδίνου.
 

Εικόνα: Album cover shoot for Aladdin Sane, Brian Duffy and Celia Philo, make up by Pierre La Roche, 1973, © Duffy Archive, David Bowie is.

Popular Posts / Δημοφιλείς Αναρτήσεις